Om meg

Bildet mitt
Stjørdal, Norway
MENNESKE & MILJØ. Min interesse ligger i å få større bevissthet om alle tings sammenheng og samspillet med naturen. Å forbinde det spirituelle med det jordnære gir livet større dybde og mening, og respekt for alt levende.

09.05.2012

Brennesle

Bruk de herlige vårdagene til å  sanke nyskuddene av brennesle ( breinnhuttu), - de er full av vitalitet. Mot vårslapphet kan en fire ukers brenneslekur anbefales som en vårrengjøring av kroppen. Den vil rense ut  avfallstoffer etter vinterens inaktive tid og gi fornyet energi. Start med en kopp nytrukket brenneslete hver morgen, på fastende hjerte. Drikk et par kopper til i løpet av dagen.  Boka ”Helse fra Guds apotek” gir mange gode helsetips om brenneslens legende virkning.  Mot  blodmangel er brennesle ypperlig og den er spesielt blodrensende, senker blodsukkeret , er god mot betennelser i urinveiene, hjelper på lever- og galleproblemer og fordøyelsesbesvær, - og mye mer.
Jeg har vært på årets første brenneslejakt og laget en nydelig neslesuppe, struttende av grønn kraft…….nam nam, helse i hver dråpe.

Oppskriften, sånn omtrent:
En halv løk hakkes og surres i olje i kjele. Tilsett ca. 180 gr hakket brennesleblad , surres i ca. 10 min. To råe poteter kuttet i små terninger,  litt hakket persille (kan bruke andre urtetyper) og 6 dl melk tilsettes. Kokes i ca. 10 min, eller til potetene er kokt.  Avkjøles. Kjøres i hurtigmikser eller blender. Varmes, ev.  med litt fløte. Kokt egg smaker godt i suppa. Serveres med brød/knekkebrød etter smak og behag. En dæsj hakket gressløk  strødd over  satte prikken over i-en. Her kan man bruke fantasien og det man ”haver for hånden”, av urter og krydder (jeg brukte ikke noe krydder, heller ikke salt).
Bon appetit!
Tips: Bruk hansker til hakking av brennesleblader.

Brennesle kan brukes som gjødsel til hageplanter, og til å bekjempe  ulike sykdommer og lusangrep på plantene. La brennesle ligge i ei bøtte med regnvann, sett på lokk og la det trekke ei uke. Siles og helles på dusjflaske til å sprøyte angrepne planter.
Brennesle er også kjent som en effektiv hårkur, - bekjemper flass, gir håret glans og skal visstnok forhindre hårtap.
Sitat fra boka ”Helse fra Guds apotek:  ”Hvis menneskene visste hvilken legende kraft brenneslen har,  ville de ikke ha spist noe  annet enn nesler."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar