Om meg

Bildet mitt
Stjørdal, Norway
MENNESKE & MILJØ. Min interesse ligger i å få større bevissthet om alle tings sammenheng og samspillet med naturen. Å forbinde det spirituelle med det jordnære gir livet større dybde og mening, og respekt for alt levende.

21.05.2012

Å sette hverandre fri

Ettersom det kollektive og individuelle bevissthetsnivået utvides, blir vår evne til å skape også mere kraftfull, - på godt og vondt. Vi får større ansvar for hvordan vi bruker kraften, både med tanke, ord og gjerning.
Intensjonen er verktøyet her, det handler ikke mest om hvordan vi gjør ting, men hvorfor. Å skape for eget og fellesskapets beste kan gi en enorm flyt av glede og positiv bevegelse. Samskapelse gir frihet. Det er ingen grunn til å frykte ulikhetene vi representerer, - det er jo mangfoldet som gir liv. Og vi mister ikke kraften om vi våger å være likeverdige.Ved å stemple andre, lager vi et fengsel både for oss selv og andre. Å sette andre i et dårlig lys, kan ha mange negative ringvirkninger, som vi ikke alltid forstår konsekvensene av. På det mere ekstreme kan det sammenlignes med ganning, se beskrivelse fra Wikipedia. Assosiasjonen slo meg da jeg leste en artikkel der en  politiker mener han ble  utsatt for ganning (ganding).
Et ærlig ønske om fred og fellesskap, harmoni og likeverd, er skaperkraft som vi med letthet kan bruke. Vi kan velge å gi oppmerksomhet til de positive egenskapene vi ser i andre, i stedet for å fokusere på det vi ikke liker.  Det er bevisste valg vi kan ta.  Da vi setter oss selv og andre fri.
Som vi sår, høster vi!

Echart Tolle belyser det å sette merkelapper på andre i boka  «Stillhetens stemme»:
 «Vi er svært raske til å gjøre oss opp en mening om en person, og konkludere at vedkommende er slik og slik. Det er tilfredsstillende for det egosentrerte sinnet å sette merkelapper på et annet menneske, gi ham eller henne en begrepsmessig identitet, og avsi en rettferdig dom over personen.
Ethvert menneske er blitt lært opp til å tenke og oppføre seg på bestemte måter – både genetisk, gjennom barndommens erfaringer og gjennom de kulturelle omgivelsene.
Det er ikke hvem de er, men hvem de ser ut til å være. Når du avsier dom over noen, forveksler du de betingede bevissthetsmønstrene med hvem de er. Å gjøre det er i seg selv et svært betinget og ubevisst mønster. Du gir dem en begrepsmessig identitet, og den falske identiteten blir et fengsel, ikke bare for den andre personen, men også for deg selv.
Å la være å dømme betyr ikke at du ikke ser hva de gjør. Det betyr at du gjenkjenner deres adferd som en form for betinging, og du ser det og aksepterer det som det er. Du bruker det ikke for å skape en identitet for denne personen.
Det befrir både deg og den andre personen fra identifikasjon med betinging, med form, med sinnet. Da styrer ikke egoet lenger dine forhold til andre.
Så lenge egoet styrer livet ditt, oppstår det meste av tankene, følelsene og handlingene dine fra begjær og frykt. I dine forhold til andre vil du derfor alltid begjære eller frykte den andre.»


Stener som ruller

Ingen kan ta tilbake
ord som ble sagt for hardt.
Farlige stener som ruller
nedover fjell i fart.
Stener som ruller, river
flenger i grus og jord
Sårene blør i hjerter,
rammet av harde ord.
Kast ikke skarpe stener.
Følsomme hjerter får mèn.
Etterpå ligger blomster
knust under grus og sten.

~ Dagny Tande Lid ~


1 kommentar:

 1. Her var det mange vise ord til ettertanke.
  Mange av oss er slik, dømmer andre alt for fort.
  Det er viktig å fokusere på det positive, alle har vi noe fint ved oss ;)
  Jeg pleier å si at kos avler kos og vold avler vold. Detter er jo ytterpunktene da. Men er man smilende og imøtekommende får man som regel et smil tilbake ;)

  Klem fra Janne

  SvarSlett